Gaza in puin

voor- en nabeelden tonen de schade na 6 maanden oorlog

checkpil

Moskeeën werden tot puin herleid en straten van de kaart geveegd. Beelden van vóór en na 7 oktober 2023 - de dag waarop Hamas Israël aanviel en Israël vervolgens reageerde met een vernietigende invasie - tonen hoe in een halfjaar tijd volledige wijken werden platgewalst in Gaza. Onze redactie verifieerde en lokaliseerde video’s die online circuleren, en plaatste ze naast elkaar. Scrol naar beneden om de verwoestende impact van de oorlog te zien.

Op 7 oktober 2023 escaleerde het geweld in Israël en de Gazastrook toen Hamas Israël aanviel en burgers doodde en ontvoerde. Israël beantwoordde het geweld ongemeen hard, met bombardementen op Gaza en een grondoffensief. Volgens het OCHA, het humanitaire bureau van de Verenigde Naties werden al meer dan 33.000 mensen gedood in de Gazastrook.

Daarnaast is er veel materiële schade. Hoeveel gebouwen precies vernield werden, is moeilijk te zeggen. Er doen immers verschillende cijfers en rekenmethodes de ronde. Volgens de meest recente cijfers van de Verenigde Naties (UNOSAT) tonen satellietbeelden dat ongeveer een derde van alle gebouwen in de Gazastrook beschadigd of vernield werden. Het gaat om 88.868 gebouwen. Hiervan werden er 31.198 geïdentificeerd als vernietigd, 16.908 als ernstig beschadigd en 40.762 als matig beschadigd.

De Britse openbare omroep spreekt over nog meer beschadigingen. Volgens onderzoek van BBC Verify op basis van satellietgegevens blijkt dat tussen de 144.000 en 175.000 gebouwen in de hele Gazastrook beschadigd of vernield werden. Dat is tussen de 50 procent en 61 procent van de gebouwen in Gaza.

Hoe dan ook, de schade is niet te overzien. Dat tonen voor- en nabeelden pijnlijk aan. De beelden die volgen, zijn een selectie van locaties waarvan online zowel video’s van voor als na de vernieling beschikbaar waren, en die van voldoende kwaliteit waren. Boven de video's zie je wanneer ze online werden geplaatst.

Redactie: Daan Nicolay, Tom Buytaert, Ellen Debackere
Eindredactie: Luc van Bakel
Montage: Lara Richir, Simon Van Parys
Design & development: Alexander Dumarey