Hoeveel kans maakt u op een Nobelprijs?

Streeft u wereldvrede na, schrijft u regelmatig een literair meesterwerk of blinkt u uit in geneeskunde, fysica, chemie of economie?

Proficiat! Misschien komt u dan wel in aanmerking voor een Nobelprijs. Doe de test en ontdek meteen hoe groot uw kans is.

Wat is uw geslacht?

  • 27 Nobelprijzen werden uitgereikt aan bedrijven. Van de 874 Nobelprijzen voor personen gingen er slechts 49 naar een vrouw.
  • Het vrouwelijke aandeel gaat in stijgende lijn. De laatste 15 jaar werden 19 vrouwen bekroond tegenover 11 tussen 1980 en 2000.
  • Marie Curie mocht als enige vrouw twee prijzen ophalen: die voor Fysica in 1903 en die voor Chemie in 1911.

Wat is uw leeftijd?

  • De gemiddelde Nobelprijswinnaar is 59 jaar oud.
  • De Pakistaanse Malala Yousafzai werd in 2014 de jongste winnaar ooit toen ze op 17-jarige leeftijd de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mocht nemen.
  • De oudste persoon op de erelijst is Leonid Hurwicz. De intussen overleden Rus kreeg in 2007, op zijn negentigste, de Nobelprijs voor Economie.

Uit welk continent bent u afkomstig?

  • Van de 295 Amerikaanse winnaars komen er maar liefst 257 uit de Verenigde Staten.
  • Negen keer won een Belg de Nobelprijs. De laatste was François Englert, die in 2013 de Nobelprijs voor Fysica won.

Wat doet u in het weekend? (meest toepasselijk)

  • U kunt een Nobelprijs winnen in zes domeinen: fysica, chemie, literatuur, vrede, geneeskunde en economie.
  • De economieprijs is een buitenbeentje. Hij is niet vermeld in het testament van Alfred Nobel en wordt gesponsord door de Zweedse Rijksbank. Hij wordt wel op dezelfde bijeenkomst uitgereikt als de vijf echte Nobelprijzen.

U heeft ...% kans om een Nobelprijs te winnen.

Uw voorbereiding begint hier

Deel uw score op social media!

In 3 stappen naar eeuwige roem

number One

Wie moet u te vriend houden?

Elk jaar in september worden duizenden academici, wetenschappers, voormalige Nobelprijswinnaars, parlementsleden en anderen uitgenodigd om kandidaten voor de volgende Nobelprijs te nomineren. Hun identiteit is geheim, maar houd voor alle zekerheid de intelligentsia in uw omgeving te vriend. Eenmaal voorgedragen wordt u gescreend door het Nobelprijscomité van uw vakgebied. Dat bestaat uit een zestal professoren en laat zich adviseren door experts. In het Nobelprijscomité voor Literatuur zetelen naast academici ook auteurs. De leden van het comité voor de Vrede worden gekozen door het Noorse parlement.


gsm

Voor elk domein gaat een ander wetenschappelijk instituut uiteindelijk aan de slag met een shortlist van zo’n dertig namen. Houd uw telefoon in de gaten tussen 3 en 10 oktober, want dan worden de winnaars bekendgemaakt. Een kleine tip: een telefoontje met landencode +46 komt uit Zweden.


Tussen de nominatieronde en de beslissing zit een volledig jaar. Mocht u genomineerd zijn, maar niet winnen, dan zal u dat allicht nooit weten. De namen van de genomineerden blijven vijftig jaar geheim.

mond
grave

Verder is het cruciaal dat u als genomineerde niet overlijdt, want de Nobelprijs wordt nooit postuum toegekend. Zo overleed Louis Paul Boon op 10 mei 1979, één dag voor zijn geplande bezoek aan de Zweedse ambassade. Het gerucht gaat dat de auteur van De Kapellekesbaan de Nobelprijs voor Literatuur zou krijgen, maar dat zijn vroegtijdige dood daar een stokje voor stak.


number Two

Hoe zal uw Nobelavond eruitzien?

Houd 10 december 2016 vrij in uw agenda. Op de sterfdatum van Alfred Nobel wordt u gelauwerd tijdens een plechtige ceremonie. Als wetenschapper of schrijver bent u welkom in de Concertzaal van Stockholm. De Nobelprijs voor de Vrede ontvangt u in het stadhuis van Oslo. Dat niet alle prijzen op één locatie worden uitgereikt, is de wens van Alfred Nobel zelf. In zijn testament verduidelijkt Nobel niet waarom hij dat zo wilde.


koning

U mag een twaalftal familieleden of vrienden meebrengen. Daarnaast krijgt u het gezelschap van de Zweedse of Noorse koninklijke families en regeringen, de Nobelprijscomités, de culturele en wetenschappelijke elite en een rist gulle sponsors.


U ontvangt een medaille en een diploma. Indien u winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bent, moet u ook een speech geven. Om een miljoenenpubliek vlot te kunnen toespreken in het Engels, zijn dictielessen geen overbodige luxe.

medal
man

De belangrijkste prijs ter wereld pikt u niet op in jeans en T-shirt. Mannen dragen een wit strikje en een zwarte pitteleer, vrouwen een avondjurk.


Na de uitreiking kunt u aanschuiven voor een uitgebreid banket. Dat vindt plaats in de Blauwe Zaal van het stadhuis in Stockholm. Samen met 1300 genodigden laat u zich bedienen door 220 obers. Het menu blijft voorlopig nog een verrassing. De laatste jaren krijgen de gerechten steeds een Scandinavische toets. Om u een idee te geven: vorig jaar kregen de gasten op houtskool geroosterd kalfsvlees in een jasje van champignons met knolselder en appel voorgeschoteld. Erg veel plaats om van al dat lekkers te genieten krijgt u overigens niet. Elke genodigde beschikt over welgeteld 54,9 centimeter aan tafelruimte. Ook de koninklijke familie zit schouder aan schouder met de andere gasten.

stolp
schoenen

Afgesloten wordt er in de Gouden Zaal, waar u met uw entourage kunt deelnemen aan een dansfeest. Denk op voorhand aan comfortabele schoenen.


number Three

Wat wint u?

Naast de roem, de eer en het diner liggen er voor u, kersvers Nobelprijswinnaar, 8 miljoen Zweedse kronen klaar, of 838.000 euro. Een mooi bedrag, al was het ooit meer. Tot en met 2011 zag een winnaar zijn bankrekening met 10 miljoen kronen groeien (1.048.000 euro). Door de financiële crisis liet de organisatie haar prijzengeld zakken.

De prijs is bedoeld om verder onderzoek te financieren, maar uiteraard kunt u ook iets anders doen met uw nieuwe appeltje voor de dorst.

€838.000


U heeft ...% kans om een Nobelprijs te winnen.

De opdracht is simpel. Maak vrienden in Noorwegen en Zweden. Vertel hun over uw grootse prestaties als wetenschapper, auteur of pacifist. En niet onbelangrijk, hang uw mooiste pak al klaar. Het mag dan een verre droom lijken, een mens moet op alles voorbereid zijn.

Deel uw score op social media!